Category

Schilders

Breitner en Van Gogh

Begin jaren tachtig van de negentiende eeuw. Twee jongemannen ontmoeten elkaar in Den Haag. Beide mannen hebben een ideaal. Zij willen kunstschilder worden. De ene is autodidact, neemt af en toe les, maar zoekt zijn eigen weg. Hij is idealist, emotioneel en bijna religieus betrokken bij het harde leven van ( more… )

Geesje Kwak en Breitner

Wanneer ik door de entree van de tentoonstelling over Breitners kimonomeisje loop sta ik recht tegenover Geesje. Ik kijk haar op haar rug. Ze steekt haar haar op, armen omhoog. Ze kijkt in de spiegel en door de spiegel kijkt ze mij aan. Ze staat daar naakt voor die spiegel ( more… )

De naakten van Toon Kelder

  Toon Kelder was voor mij een onbekende kunstenaar tot ik vandaag in het museum Flehite in Amersfoort zijn werk zag. Hij is een van de modernisten in de Nederlandse kunst die in de jaren  twintig en dertig van de vorige eeuw in de stroming van het realisme experimenteerde. De ( more… )

Hein Semke, een Duitser in Portugal

In het Centro de Arte Moderne van de Fundacau Calouste Gulbenkian zag ik afgelopen week kunstwerken van Hein Semke. Deze Duitse kunstenaar leefde vanaf zijn 33ste in Lissabon en Portugal. Hij maakte keramiek, sculpturen, tekeningen en schilderijen. Zijn werk toont duidelijk elementen uit Afrikaanse en Europese kunststromen. In zijn latere ( more… )

Picasso en Casagemas

Twee maanden geleden schreef ik een stukje over het leven en de tragische dood van Carles Casagemas en zijn vriendschap met Pablo Picasso. De twee jongemannen ontmoetten elkaar in Barcelona en bouwden een hechte vriendschap op.

Kopiïsten in de kunst

Soms zie je het nog wel eens. Vooral in de grote musea in het buitenland. Iemand met een ezel en een doek voor een schilderij van een beroemde schilder. Het schilderij wordt gekopieerd, nageschilderd, door een student of een amateur die zijn techniek wil bijwerken.