Category

Tentoonstelling

Geesje Kwak en Breitner

Wanneer ik door de entree van de tentoonstelling over Breitners kimonomeisje loop sta ik recht tegenover Geesje. Ik kijk haar op haar rug. Ze steekt haar haar op, armen omhoog. Ze kijkt in de spiegel en door de spiegel kijkt ze mij aan. Ze staat daar naakt voor die spiegel ( more… )

De naakten van Toon Kelder

  Toon Kelder was voor mij een onbekende kunstenaar tot ik vandaag in het museum Flehite in Amersfoort zijn werk zag. Hij is een van de modernisten in de Nederlandse kunst die in de jaren  twintig en dertig van de vorige eeuw in de stroming van het realisme experimenteerde. De ( more… )

Holland op zijn mooist in Dordrecht

Wat een genot, schilderen buiten in de natuur. Schetsen maken en dan in het atelier uitwerken of alvast een olieverfschets maken om het later binnen uit te werken. Dat zie je af van de schilderijen en schetsen die in het Dordrechts museum hangen op de tentoonstelling “Holland op zijn mooist”.

Foto’s en Breitner

Er is op dit moment een grote discussie gaande over of je foto’s wel mag gebruiken als inspiratiebron voor je werk als schilder. Marlene Dumas gebruikt foto’s uit tijdschriften en kranten als inspiratiebron voor haar schilderijen. De Belgische kunstenaar Tuymans is veroordeeld voor plagiaat omdat hij foto’s bijna kopieert op ( more… )