Vía Augusta

In het museum voor prehistorie in Valencia hangt een kaart van de Vía Augusta. Deze weg uit de oudheid liep van Carthagena Nova naar Gallië en Rome. De Vía Augusta was in de Romeinse tijd de hoofdweg langs de kust van Hispania. Over deze weg trokken handelaren, reizigers, werklieden, legers …

De transitie van een Romeinse villa

Vorige maand schreef ik een blogje over de villa van Veranes. De archeologische vindplaats van de laat-Romeinse villa van Veranes is een prachtige plek. Het ligt niet ver van de havenplaats Gijón. In de vierde en vijfde eeuw bouwde een rijke landeigenaar van een fundi een villa op deze plaats. …

Villa Romana de Veranes

Onlangs las ik het boek De onzichtbare hand van Bas van Bavel. Van Bavel beschrijft in dit boek de lange termijn bewegingen van markteconomieën. Hij onderzocht drie pre-industriële samenlevingen met factormarkten, de markten van land, arbeid en kapitaal. Er zijn veel overeenkomsten in de lange termijn golfbeweging in de economie …

San Miguel de Escalada

Zo’n 25 kilometer ten oosten van León ligt San Miguel de Escalada. Op deze plek bouwden enkele monniken uit Cordoba aan het einde van de negende eeuw een klooster. Ze kwamen uit gebieden waar de kaliefen van Cordoba heersten en zochten hun heil in het noorden. Religieuze vluchtelingen zou je …

Niets is wat het lijkt

Tussen Burgos en Logroño ligt San Vicente del Valle. In dit dorpje ligt de kerk Santa María de la Asunción. Mijn zoektocht naar Visigotisch erfgoed in Spanje leidt mij naar deze plek. De kerk zou een Visigotische oorsprong hebben. Reden genoeg om via de provinciale weg van Arlanzón naar Pradoluengo …

Een bijzonder kistje

Soms zie je in een museum een bijzonder object dat je niet loslaat. Je loopt door, maar keert meteen weer terug. Wat is dit voor iets? Wat voor verhaal hangt hier aan vast? Dit gebeurde mij toen ik in Brescia in het museum Santa Giulia liep. In de kerk van …

Tlaxcala en Het Begin van Alles

Enthousiast begon ik vorige maand, na een uitstekende recensie van Wilma de Rek in De Volkskrant, aan het boek Het begin van Alles van David Graeber en David Wengrow. De antropoloog en archeoloog betogen in hun boek dat de westerse concepten over de ontwikkeling van de mensheid in fases, van …

Laat-Romeins Begastri

In zijn boek Hannibal in de Alpen schrijft Jona Lendering over de zoektocht naar de pas in de Alpen waarover Hannibal in 218 voor Christus met zijn leger Italië in trok. Die zoektocht houdt historici, oudheidkundigen, geografen, archeologen, militairen en vele andere onderzoekers al eeuwen bezig. Velen waren overtuigd van …

De muren van Begastri

In 2004 schreef de Amerikaanse archeoloog en historicus Michael Kulikowski in zijn boek Late Roman Spain and its Cities dat de kennis over de vierde-, vijfde- en zesde-eeuws Spanje enorm is toegenomen door archeologisch onderzoek van de laatste decennia. De schriftelijke bronnen uit de laat Romeinse en vroeg middeleeuwse tijd …

Begastri en de Byzantijnen

Begastri staat de laatste decennia volop in de belangstelling van archeologen, historici en museologen. De kennis over deze Iberische, Romeinse en Visigotische stad op 2,5 kilometer van Cehegín is door de opgravingen van de afgelopen jaren sterk toegenomen. Archeologen onderzochten het uiterste noordwestelijke én het noordoostelijke delen van de Cabeza …